Artrose
Artrose is een reumatische aandoening, die het kraakbeen in de gewrichten langzaam aantast en uiteindelijk leidt tot vervorming van de botten onder het kraakbeen zelf. De botuiteinden kunnen elkaar dan gaan raken. Als reactie op de verminderde kraakbeenbescherming gaat het bot zijn dragende oppervlak vergroten (extra bot aanmaken) om de druk op het gewricht te verminderen.
Aan de rand van het gewricht vormen zich dan knobbels (aangemaakt bot) die de beweeglijkheid van het gewricht beperken. Zenuwen kunnen bekneld raken wat leidt tot overgevoeligheid, pijn en krachtsverlies in de spieren. Artrose is niet alleen een aandoening van het kraakbeen maar van het gehele gewricht: het kraakbeen, het bot en de omliggende spieren, gewrichtskapsel en banden.
Artrose kan in alle gewrichten optreden, maar komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, knieën, heupen en de wervelkolom. Artrose kan ontstaan door een afwijkende stand van de gewrichten, zwaar werk, een ongeval, overbelasting, overgewicht of blessures bij sporten. Er zijn meer dan 1,2 miljoen mensen met artrose in Nederland.
Behandeling
Als patiënt bepaal je zelf jouw behandeldoel. Er wordt dus gericht gewerkt aan wat jij belangrijk vindt. Je krijgt informatie over alles wat met artrose te maken heeft en leert zo goed mogelijk om te gaan met de pijn. Om gewrichten zo min mogelijk te overbelasten leer je een gezond houdings- en bewegingspatroon aan. Ook krijg je advies over eventuele sporten en/of bewegingsmogelijkheden die voor jou geschikt zijn.
Vergoeding
Behandelkosten worden conform polisvoorwaarden vergoed. Voor de behandeling van knie- of heupartrose kun je m.i.v. 2018 aanspraak maken op 12 behandelingen per jaar uit de basisverzekering. Raadpleeg de polis voor de voorwaarden van je eigen zorgverzekering.